Partner serwisu
19 stycznia 2016

Z wizytą w Słodowni Strzegom: Odpowiedzialność prażacza

Kategoria: Artykuły z czasopisma

– Pierwsza analiza produkowanego słodu to ocena  wizualna osoby pracującej  na prażarkach. Laboratorium sprawdza każdą partię, ale wyniki uzyskujemy dopiero po 4 godzinach. Ta pierwsza analiza pozwala zatem wychwycić ewentualne błędy i wprowadzić korekty. Na tym pracowniku spoczywa duża odpowiedzialność – mówi Bożena Rysiukiewicz, kierownik Słodowni Strzegom.

Z wizytą w Słodowni Strzegom: Odpowiedzialność prażacza

 

KTÓRY ETAP PRODUKCJI SŁODU JEST SZCZEGÓLNIE TRUDNY?

Bożena Rysiukiewicz: Każdy etap jest inny, każdy bardzo ważny. Jeżeli jęczmień nie zostanie na samym początku w odpowiednim stopniu wyczyszczony, pojawią się problemy na dalszych etapach. Jeśli ziarno zostanie źle namoczone na Zamaczalni – wystąpią trudności z kiełkowaniem i słodowaniem na bębnach. Każdy proces musi być zatem odpowiednio poprowadzony, wszelkiego typu błędy mogą się odbić na jakości produktu końcowego.

 

Fot. Adam Wita

 

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ