Partner serwisu
13 listopada 2014

Wyciśnięte z wytłoków

Kategoria: Przetwórstwo i napoje

Gospodarowanie odpadami na świecie dąży do przekształcania jak największych ich ilości do produktów użytecznych, wykorzystując przy tym procesy z udziałem mikroorganizmów. Celem badań nie są jedynie sposoby minimalizowania zanieczyszczenia środowiska naturalnego i pozbycie się odpadów, ale ich konwersja do przydatnych składników.

Wyciśnięte z wytłoków

Po przetworzeniu owoców do koncentratu soku lub soku, materiałem pozostałym są wytłoki z owoców, które są odrzucane, powodując jednocześnie zanieczyszczenie środowiska. Wytłoki stanowią bogate źródło wielu wartościowych składników, m.in.: pektyn, błonnika, lipidów, kwasów organicznych, witamin, aldehydów, alkoholi oraz substancji barwnych i aromatycznych. Powinno się je traktować jako półprodukt do dalszego przerobu.

 

Cały artykuł został opublikowany w nr 3/2014 magazynu "Agro Przemysł"
Fot.: www.freeimages.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ